Ashok Leyland School, Hosur

At the Ashok Leyland School in Hosur we have focused primarily on the student to provide an environment conducive to learning which is friendly and not alienating and comprising spaces designed to allow teachers the facility to use innovative methods in their class rooms. The facilities have therefore been grouped in clusters creating:

a) A well structured hierarchy of spaces ranging from the personal space of a child in a class room to shared group areas catering to sets of class rooms to formal school level areas.

b) This system of overlapping areas allows the child to meet with others while being within the comfort and safety of his own group and helps him to identify ultimately with the larger institution without psychological barriers in between and without anyfeeling of alienation or a sense of anonymity.

c) The intermingling of outdoor and indoor spaces provides the possibility of bringing nature into the class room and vice versa.

d) The classroom has been designed as an activity area an activity area and a space for learning from teachers, peers and other sources such.

The buildings are two storey structures grouped in clusters with classrooms predominantly located on the ground floor. Each cluster has a central circulation area from which class rooms can be accessed. Each class room opens out into its own courtyard as an extension to be used creatively by the teacher in designing / conducting her classes. It is also a break out area for the students between classes. The classroom itself is designed as a multiple activity area which allows flexible seating arrangements.

As the site is located in the middle of a large industrial area it was all the more important to bring in a human quality in terms of the scale of buildings and materials used. While the need to maintain a human scale influenced the decision to provide tiled roofs, it was also guided by the environmental principle of maximizing the use of recyclable or re-usable materials. Other environment friendly features such as complete natural lighting during daylight hours and abundant cross ventilation for all rooms reduces the energy requirements to the bare minimum.

Client : Ashok Leyland Limited, Chennai

Area : 7500 sq m

Location : Hosur, Tamil Nadu

Role : Architectural & Engineering Design and Project Management

Back to main Project page